Terápia

Miért fontos a pontos gyógyszerszedés?

Az egyes gyógyszerek pontos napi adagját klinikai vizsgálatokban határozzák meg. A betegek döntő többségénél használt, hatékony gyógyszeradag pontosan megállapított, ezt a klinikai vizsgálati dokumentáció, a gyógyszer alkalmazási előirata és tájékoztatója tartalmazza.

Az aktuálisan javasolt gyógyszeradag azon is múlhat, hogy az Ön tünetei és klinikai állapota hogy alakul és mennyire tolerálja a gyógyszereket, jelentkeznek-e mellékhatások. Ez utóbbi esetben kezelőorvosa átmenetileg kisebb adaggal indíthat.

Célszerű a kezelőorvos által javasolt gyógyszermennyiséget alkalmazni. Amennyiben kétségei vagy kérdései vannak, ne féljen azokat felvetni orvosának! Az Ön állapotát követve ő tudja megítélni, hogy mely gyógyszert, milyen adagban és mennyi ideig kell szednie.

Ártanak-e az antidepresszívumok?

Az antidepresszív gyógyszerek a központi idegrendszerre hatnak, elsősorban a felborult egyensúlyt és szabályozó mechanizmusokat hivatottak helyreállítani.

Az antidepresszívumok nem károsítják az agyat, vagy az idegrendszer más részét, nem okoznak hozzászokást, függőséget, és nem változtatják meg a személyiséget.

A napjainkban alkalmazott, korszerű antidepresszív gyógyszerek nagy biztonsággal alkalmazhatók, általában még gyógyszer-túladagolás esetén sem okoznak maradandó károsodást vagy halált.

A mellékhatásokról

Mellékhatás minden gyógyszer alkalmazásakor előfordulhat. Klinikai vizsgálatok tapasztalatai mutatják, hogy még a hatástalan szernek, az úgynevezett placebónak is van mellékhatása.

Hogy valóban megjelenik-e mellékhatás, az nagyban függ az adott beteg egyéni érzékenységétől. Sokan semmilyen mellékhatást nem tapasztalnak, míg másoknál megjelenhet egy vagy több nemkívánatos panasz.

Az esetek többségében ezek ártalmatlanok és enyhék, a terápia elején jelentkeznek és legtöbbször átmenetiek: néhány nap vagy hét múlva megszűnnek. Előfordulhat olyan mellékhatás is, ami hosszabb időn át fennáll.

A rémhírterjesztőkről

Vannak olyan személyek, akik szóban vagy írásban támadják az indokolt és szükséges orvosi kezelést. Nem riadnak vissza attól sem, hogy megalapozatlan, valótlan állításokkal, rémhírekkel bizonytalanítsák el a gyógyulni vágyó betegeket. A döntés az Ön kezében van, és az Ön további sorsa, egészségi állapota múlhat azon, hogy kinek hisz. 

Azt javasoljuk, hogy minden esetben gondolja végig, vajon

  • megalapozott állítást hallott?
  • rendelkezhet-e a hírhozó kellő ismerettel, képzettséggel, tapasztalattal?
  • az illető szavahihető, megkérdőjelezhetetlen a morálja és a jó szándéka?
  • érdek nélkül mondja, amit mond, vagy önös érdekből, mert ő szeretne valami terméket vagy szolgáltatást eladni?
  • ha a fenti kérdésre igen a válasz, akkor az adott termék vagy szolgáltatás milyen klinikai vizsgálati háttérrel rendelkezik, egyáltalán van-e bármilyen megalapozott vizsgálat mögötte?

Számos alkalommal személyesen látjuk, hogy mennyi blöffre és félrevezetésre képes egy kétes eredetű és értékű üzleti vállalkozás.

A homeopátiáról

A homeopátiás módszerekről még szakorvosok is eltérő nézeteket vallhatnak. Vannak orvosok, akik maguk is végeznek homeopátiás kezeléseket, esetleg ötvözik az evidencián alapuló gyógykezelést homeopátiás eljárással.

Meglevő, a diagnosztikai kritériumokat kimerítő depresszióban (különösen major depresszióban) az antidepresszív gyógyszerek használata nem mellőzhető – súlyos hiba nem alkalmazni ezeket!

 

Terápia

Gyógyszeres terápiák

Azok a gyógyszerek, amelyeket a gyógyszerregisztrációs hatóságok vizsgálnak be, nagyon széles körű klinikai háttérrel rendelkeznek. Az orvosoknak és a gyógyszergyártó cégeknek forgalomba kerülés után is jelentési kötelezettségeik vannak ezekről. Így nagyon sok információ áll rendelkezésre a gyógyszer biztonságosságát illetően.

Egyéb terápiák

A mai modern időkben alapvetően kétféle módszerrel kezelik a depressziót: gyógyszerrel és pszichoterápiával. Mindkét eljárás hatásos lehet, ha megfelelő szakember végzi a kezelést és ha a beteg is együttműködő.

Együttműködés

Az egyes gyógyszerek pontos napi adagját klinikai vizsgálatokban határozzák meg. A betegek döntő többségénél használt, hatékony gyógyszeradag pontosan megállapított, ezt a klinikai vizsgálati dokumentáció, a gyógyszer alkalmazási előirata és tájékoztatója tartalmazza.

Tévutak

Mindenki maga dönt arról, hogy kinek hisz – de jó vagy rossz döntéseink következményét mi magunk viseljük. Egészségünk és életminőségünk múlhat azon, hogy mennyire működünk együtt az orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel, és mennyire tartjuk be javaslataikat.