Depresszió

Ezek a depressziót megelőző betegségek

A hangulatzavarok csoportjának csak része a depresszió. Ennek léteznek olyan formái is, amelyeket ritkábban vesznek észre. Vannak olyan állapotok, amelyek mindenképp figyelmet igényelnek, mert ha elmarad a kezelés, súlyos depresszió alakulhat ki belőlük.
CÍMKE depresszió

Depresszió

Betegség
A depresszió nem válogat sem iskolázottság, sem beosztás, sem társadalmi osztályhoz tartozás szerint. Noha vannak (sokszor csak látszólag) szerencsésebb sorsok, jobb megoldások, hatékonyabb védekezési módok, vagy támogatóbb környezet – mégis, általánosságban elmondhatjuk, hogy bárki lehet depressziós, vagy szenvedhet szorongásos zavaroktól.
Tünetek
A legújabb kutatások szerint a szervezet biológiai ritmusai közül az ún. cirkadián ritmus felborulása is hozzájárul a depresszió kialakulásához, sőt, egyes szerzők a depressziót kronobiológiai betegségnek tartják.
Tünetek
Melyek azok a jelek és tünetek, amelyeket a depresszióban szenvedő beteg észlelhet saját magán, vagy a környezetében élő emberek, családtagok láthatnak és visszajelezhetnek a betegnek, vagy orvosának? Melyek a terápia pszichológiai célkitűzései?
Tünetek
A munka, a családi és a társas kapcsolatok területén egyaránt észlelni lehet a pozitív érzelmek hiányát, mégis sokszor kevés figyelmet fordítunk erre. Hajlamosak vagyunk hozzászokni, mintha ez nem is a depresszió tünetcsoportja lenne, hanem személyiségünk része. Ezért alattomos ez a tünetcsoport.
Kilátások
Az antidepresszív gyógyszer szedésével párhuzamosan más eszközök is hozzájárulhatnak, hogy a depressziós páciens állapota minél előbb javuljon, illetve minél teljesebb gyógyulást érhessen el – hogy visszanyerje régi önmagát.
Tünetek
Az anhedónia – és a vele összefüggő tünetek által okozott funkciózavar – azért alattomos, mert első látásra nem tűnik súlyosnak, ám hosszú távon súlyosan veszélyezteti a testi egészséget, a depresszió visszatérését okozhatja, a mindennapi tevékenységeket akadályozza, teljesítménycsökkentő és kapcsolatromboló, továbbá tönkreteheti az egyén egzisztenciáját.
Betegség
Az évszakkal összefüggő, szezonális hangulatzavarok túlnyomó többsége téli depresszió. Azt tartják, hogy a napsütéses órák számának csökkenése váltja ki a betegség indulását. Ezt támasztja alá az a megfigyelés is, hogy északi országokban lényegesen gyakoribb, még a délibb államokban elenyésző az aránya. Emellett a fényterápia hasznossága is a napsütés, a fény szerepére hívja fel a figyelmet.
Tünetek
Disztímia, visszatérő depresszió, bipoláris hangulatzavar - mindezen esetében törekedni kell a teljes tünetmentességre, mert a maradványtünetek (például depresszió esetén az örömtelenség, motiválatlanság, energiahiány, és a következményes csökkent működőképesség az életben) nagyon gyakran visszaeséshez, súlyosbodáshoz vezethetnek.