Depresszió

Ezek a depressziót megelőző betegségek

A hangulatzavarok csoportjának csak része a depresszió. Ennek léteznek olyan formái is, amelyeket ritkábban vesznek észre. Vannak olyan állapotok, amelyek mindenképp figyelmet igényelnek, mert ha elmarad a kezelés, súlyos depresszió alakulhat ki belőlük.
CÍMKE depresszió

Depresszió

Tünetek
Az anhedónia – és a vele összefüggő tünetek által okozott funkciózavar – azért alattomos, mert első látásra nem tűnik súlyosnak, ám hosszú távon súlyosan veszélyezteti a testi egészséget, a depresszió visszatérését okozhatja, a mindennapi tevékenységeket akadályozza, teljesítménycsökkentő és kapcsolatromboló, továbbá tönkreteheti az egyén egzisztenciáját.
Betegség
Az évszakkal összefüggő, szezonális hangulatzavarok túlnyomó többsége téli depresszió. Azt tartják, hogy a napsütéses órák számának csökkenése váltja ki a betegség indulását. Ezt támasztja alá az a megfigyelés is, hogy északi országokban lényegesen gyakoribb, még a délibb államokban elenyésző az aránya. Emellett a fényterápia hasznossága is a napsütés, a fény szerepére hívja fel a figyelmet.
Tünetek
Disztímia, visszatérő depresszió, bipoláris hangulatzavar - mindezen esetében törekedni kell a teljes tünetmentességre, mert a maradványtünetek (például depresszió esetén az örömtelenség, motiválatlanság, energiahiány, és a következményes csökkent működőképesség az életben) nagyon gyakran visszaeséshez, súlyosbodáshoz vezethetnek.
Tünetek
Az anhedónia a depresszió egyik fő tünete. Görög eredetű kifejezés, mely az an- (nélkül) és a -hedone (öröm, élvezet) szavak összetételéből származik. Magyarul leginkább “örömtelenségnek” fordíthatjuk, azonban sokkal többről van szó: nemcsak a kivételes, hanem a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés, és az általuk okozott öröm, pozitív megerősítés is jelentősen csökken.
Tünetek
A depresszió nem csak a hangulati élet zavara. Több mint múló rosszkedv, vagy szomorúság, és szerteágazó testi-lelki-szellemi tünetekkel jár, ezért betegségnek tekintjük. Olyan tartósan fennálló, rosszkedvű, szomorú, fáradt állapot, amelyben a világ kietlennek, a nehézségek leküzdhetetlennek tűnnek. A depresszió nagy szenvedés a betegnek, és a környezetének is.
Kilátások
A depresszió nem csupán múló rosszkedv, nem lustaság, és nem is annak tudható be, hogy valaki aznap bal lábbal kelt fel. A depresszió mind gyakoriságát, mind egyéni és társadalmi jelentőségét tekintve a pszichiátria és az orvostudomány egyik legfontosabb problémája.
Tünetek
A testünkben zajló biológiai működések tekintélyes része 24-27 óránként periodikusan ismétlődő, belső ritmus mentén szerveződik. Ezt az ismétlődést cirkadián ritmusnak nevezzük. Zavarával együtt örömtelenség, érdeklődéshiány, fáradtság, motiválatlanság, figyelmetlenség, memóriazavar, ingerültség, étvágynövekedés vagy -csökkenés lép fel, amelyek mind-mind tünetei lehetnek a depressziónak.
Betegség
A depresszió nem válogat sem iskolázottság, sem beosztás, sem társadalmi osztályhoz tartozás szerint. Noha vannak (sokszor csak látszólag) szerencsésebb sorsok, jobb megoldások, hatékonyabb védekezési módok, vagy támogatóbb környezet – mégis, általánosságban elmondhatjuk, hogy bárki lehet depressziós, vagy szenvedhet szorongásos zavaroktól.