Depresszió

Ezért alattomos betegség a depresszió!

A depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség. A legtöbb esetben biológiai hajlam miatt alakul ki, de a stressztényezők szerepe sem elhanyagolható. Sokszor a hajlamot örökli a depressziós beteg, majd a negatív életesemények és a stressz provokáló tényezőként hatnak.
CÍMKE depresszió

Depresszió

Tünetek
A depresszió nem csak a hangulati élet zavara. Több mint múló rosszkedv, vagy szomorúság, és szerteágazó testi-lelki-szellemi tünetekkel jár, ezért betegségnek tekintjük. Olyan tartósan fennálló, rosszkedvű, szomorú, fáradt állapot, amelyben a világ kietlennek, a nehézségek leküzdhetetlennek tűnnek. A depresszió nagy szenvedés a betegnek, és a környezetének is.
Kilátások
A depresszió nem csupán múló rosszkedv, nem lustaság, és nem is annak tudható be, hogy valaki aznap bal lábbal kelt fel. A depresszió mind gyakoriságát, mind egyéni és társadalmi jelentőségét tekintve a pszichiátria és az orvostudomány egyik legfontosabb problémája.
Tünetek
A testünkben zajló biológiai működések tekintélyes része 24-27 óránként periodikusan ismétlődő, belső ritmus mentén szerveződik. Ezt az ismétlődést cirkadián ritmusnak nevezzük. Zavarával együtt örömtelenség, érdeklődéshiány, fáradtság, motiválatlanság, figyelmetlenség, memóriazavar, ingerültség, étvágynövekedés vagy -csökkenés lép fel, amelyek mind-mind tünetei lehetnek a depressziónak.
Betegség
A depresszió nem válogat sem iskolázottság, sem beosztás, sem társadalmi osztályhoz tartozás szerint. Noha vannak (sokszor csak látszólag) szerencsésebb sorsok, jobb megoldások, hatékonyabb védekezési módok, vagy támogatóbb környezet – mégis, általánosságban elmondhatjuk, hogy bárki lehet depressziós, vagy szenvedhet szorongásos zavaroktól.
Tünetek
A legújabb kutatások szerint a szervezet biológiai ritmusai közül az ún. cirkadián ritmus felborulása is hozzájárul a depresszió kialakulásához, sőt, egyes szerzők a depressziót kronobiológiai betegségnek tartják.
Tünetek
Melyek azok a jelek és tünetek, amelyeket a depresszióban szenvedő beteg észlelhet saját magán, vagy a környezetében élő emberek, családtagok láthatnak és visszajelezhetnek a betegnek, vagy orvosának? Melyek a terápia pszichológiai célkitűzései?
Tünetek
A munka, a családi és a társas kapcsolatok területén egyaránt észlelni lehet a pozitív érzelmek hiányát, mégis sokszor kevés figyelmet fordítunk erre. Hajlamosak vagyunk hozzászokni, mintha ez nem is a depresszió tünetcsoportja lenne, hanem személyiségünk része. Ezért alattomos ez a tünetcsoport.
Kilátások
Az antidepresszív gyógyszer szedésével párhuzamosan más eszközök is hozzájárulhatnak, hogy a depressziós páciens állapota minél előbb javuljon, illetve minél teljesebb gyógyulást érhessen el – hogy visszanyerje régi önmagát.