Terápia

Fontos tanács: ne csak a gyógyszerekre hagyatkozzunk!

Depresszió esetén is sok mindentől függ a gyógykezelés eredményessége. Például attól, hogy milyen gyógyszert szedünk, hogyan vesszük be, milyen hosszú időn keresztül szedjük és mennyire tartjuk be az orvos utasításait. De számos más körülmény befolyásolhatja még a gyógyulási folyamatot, például akár egy életmódbeli változás is.
CÍMKE depresszió

Terápia

Együttműködés
Sok gyógyszer esetében nem mindegy, hogy mikor, a nap melyik szakában vesszük be. Így van ez bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel, szívgyógyszerekkel, de egyes antidepresszív szerekkel is. A legjobb hatás eléréséhez tudni érdemes, hogy a felírt gyógyszernek van-e ilyen tulajdonsága, ezért bátran kérdezzük meg erről kezelőorvosunkat!
Gyógyszeres terápiák
A gyógyszeres kezelés kedvező hatása általában megkönnyebbülést hoz, és ilyenkor nagy a kísértés, hogy abbahagyjuk a gyógyszer szedését. Ennek a kísértésnek azonban fontos ellenállni, mert a depresszió alattomos betegség, a tünetek javulása még nem jelenti a mélyben zajló folyamatok megszűnését.
Gyógyszeres terápiák
Az antidepresszív terápia nagy segítséget jelenthet abban, hogy visszaálljon a szervezet korábbi, betegséget megelőző ritmusa. A korábban elhanyagolt, igénytelenné és rendszertelenné váló étkezés az energiaszint és a hangulat javulásával magától is rendeződni kezd. Érdemes azonban tudatosan is irányítani a változást.
Gyógyszeres terápiák
Biológiai szempontból az unipoláris major depresszió a központi idegrendszer betegsége, amelynek kialakulása több egymásra épülő mechanizmushoz köthető. Az unipoláris depresszió bármely formájában alapvető fontosságú az antidepresszív gyógyszeres kezelés.
Együttműködés
A sikeres orvosi gyógykezelés leggyakoribb akadálya az, hogy a betegek jelentős része nem úgy, nem olyan mennyiségben, vagy nem olyan hosszan szedi a gyógyszereit, ahogy az a gyógyulás, vagy a betegség egyensúlyban tartásához elengedhetetlenül szükséges lenne.
Tévutak
Mindenki maga dönt arról, hogy kinek hisz – de jó vagy rossz döntéseink következményét mi magunk viseljük. Egészségünk és életminőségünk múlhat azon, hogy mennyire működünk együtt az orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel, és mennyire tartjuk be javaslataikat.
Együttműködés
Az egyes gyógyszerek pontos napi adagját klinikai vizsgálatokban határozzák meg. A betegek döntő többségénél használt, hatékony gyógyszeradag pontosan megállapított, ezt a klinikai vizsgálati dokumentáció, a gyógyszer alkalmazási előirata és tájékoztatója tartalmazza.
Gyógyszeres terápiák
Azok a gyógyszerek, amelyeket a gyógyszerregisztrációs hatóságok vizsgálnak be, nagyon széles körű klinikai háttérrel rendelkeznek. Az orvosoknak és a gyógyszergyártó cégeknek forgalomba kerülés után is jelentési kötelezettségeik vannak ezekről. Így nagyon sok információ áll rendelkezésre a gyógyszer biztonságosságát illetően.