Terápia

Hogyan segítenek a depresszióellenes szerek?

Sokan kérdezik, hogy a depresszió elleni szerek hogyan hatnak az emberre - íme, a válasz. A depresszióellenes gyógyszerek nagy része a szerotonin és a noradrenalin működését serkenti.

Terápia

Együttműködés
A sikeres orvosi gyógykezelés leggyakoribb akadálya az, hogy a betegek jelentős része nem úgy, nem olyan mennyiségben, vagy nem olyan hosszan szedi a gyógyszereit, ahogy az a gyógyulás, vagy a betegség egyensúlyban tartásához elengedhetetlenül szükséges lenne.
Tévutak
Mindenki maga dönt arról, hogy kinek hisz – de jó vagy rossz döntéseink következményét mi magunk viseljük. Egészségünk és életminőségünk múlhat azon, hogy mennyire működünk együtt az orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel, és mennyire tartjuk be javaslataikat.
Együttműködés
Sok gyógyszer esetében nem mindegy, hogy mikor, a nap melyik szakában vesszük be. Így van ez bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel, szívgyógyszerekkel, de egyes antidepresszív szerekkel is. A legjobb hatás eléréséhez tudni érdemes, hogy a felírt gyógyszernek van-e ilyen tulajdonsága, ezért bátran kérdezzük meg erről kezelőorvosunkat!
Gyógyszeres terápiák
A gyógyszeres kezelés kedvező hatása általában megkönnyebbülést hoz, és ilyenkor nagy a kísértés, hogy abbahagyjuk a gyógyszer szedését. Ennek a kísértésnek azonban fontos ellenállni, mert a depresszió alattomos betegség, a tünetek javulása még nem jelenti a mélyben zajló folyamatok megszűnését.
Gyógyszeres terápiák
Az antidepresszív terápia nagy segítséget jelenthet abban, hogy visszaálljon a szervezet korábbi, betegséget megelőző ritmusa. A korábban elhanyagolt, igénytelenné és rendszertelenné váló étkezés az energiaszint és a hangulat javulásával magától is rendeződni kezd. Érdemes azonban tudatosan is irányítani a változást.
Gyógyszeres terápiák
Biológiai szempontból az unipoláris major depresszió a központi idegrendszer betegsége, amelynek kialakulása több egymásra épülő mechanizmushoz köthető. Az unipoláris depresszió bármely formájában alapvető fontosságú az antidepresszív gyógyszeres kezelés.
Együttműködés
Az egyes gyógyszerek pontos napi adagját klinikai vizsgálatokban határozzák meg. A betegek döntő többségénél használt, hatékony gyógyszeradag pontosan megállapított, ezt a klinikai vizsgálati dokumentáció, a gyógyszer alkalmazási előirata és tájékoztatója tartalmazza.
Gyógyszeres terápiák
Sokan ódzkodnak a gyógyszerek szedésétől, különösképpen a mentális problémákra felírt gyógyszerektől. Az egyik ok, hogy a köztudatban elterjedt: bizonyos gyógyszerekhez hozzá lehet szokni. A másik ok pedig a mellékhatásoktól való félelem. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az antidepresszánsok nem okoznak hozzászokást. De orvosi felügyelettel azokat a gyógyszereket is nyugodtan lehet szedni, amelyek egyébként függőséget okozhatnak.