Depresszió

Maradványtünet a depressziós embernél

Előfordul, hogy a depresszió egy-egy tünete makacsul visszamarad. Ezt maradványtünetnek nevezik. A maradványtüneteket is nagyon komolyan kell venni, ugyanis nemcsak szenvedést okoznak a betegnek, hanem a közelgő visszaesést is jelzik. Az egyik legjellemzőbb ilyen tünet az örömképesség elmaradása. A beteget addig kell kezelni, amíg a maradványtünetektől is megszabadul.

Depresszió

Kilátások
A depresszió nem csupán múló rosszkedv, nem lustaság, és nem is annak tudható be, hogy valaki aznap bal lábbal kelt fel. A depresszió mind gyakoriságát, mind egyéni és társadalmi jelentőségét tekintve a pszichiátria és az orvostudomány egyik legfontosabb problémája.
Tünetek
A testünkben zajló biológiai működések tekintélyes része 24-27 óránként periodikusan ismétlődő, belső ritmus mentén szerveződik. Ezt az ismétlődést cirkadián ritmusnak nevezzük. Zavarával együtt örömtelenség, érdeklődéshiány, fáradtság, motiválatlanság, figyelmetlenség, memóriazavar, ingerültség, étvágynövekedés vagy -csökkenés lép fel, amelyek mind-mind tünetei lehetnek a depressziónak.
Betegség
A depresszió nem válogat sem iskolázottság, sem beosztás, sem társadalmi osztályhoz tartozás szerint. Noha vannak (sokszor csak látszólag) szerencsésebb sorsok, jobb megoldások, hatékonyabb védekezési módok, vagy támogatóbb környezet – mégis, általánosságban elmondhatjuk, hogy bárki lehet depressziós, vagy szenvedhet szorongásos zavaroktól.
Tünetek
A legújabb kutatások szerint a szervezet biológiai ritmusai közül az ún. cirkadián ritmus felborulása is hozzájárul a depresszió kialakulásához, sőt, egyes szerzők a depressziót kronobiológiai betegségnek tartják.
Tünetek
Melyek azok a jelek és tünetek, amelyeket a depresszióban szenvedő beteg észlelhet saját magán, vagy a környezetében élő emberek, családtagok láthatnak és visszajelezhetnek a betegnek, vagy orvosának? Melyek a terápia pszichológiai célkitűzései?
Tünetek
A munka, a családi és a társas kapcsolatok területén egyaránt észlelni lehet a pozitív érzelmek hiányát, mégis sokszor kevés figyelmet fordítunk erre. Hajlamosak vagyunk hozzászokni, mintha ez nem is a depresszió tünetcsoportja lenne, hanem személyiségünk része. Ezért alattomos ez a tünetcsoport.
Kilátások
Az antidepresszív gyógyszer szedésével párhuzamosan más eszközök is hozzájárulhatnak, hogy a depressziós páciens állapota minél előbb javuljon, illetve minél teljesebb gyógyulást érhessen el – hogy visszanyerje régi önmagát.
Tünetek
Az anhedónia – és a vele összefüggő tünetek által okozott funkciózavar – azért alattomos, mert első látásra nem tűnik súlyosnak, ám hosszú távon súlyosan veszélyezteti a testi egészséget, a depresszió visszatérését okozhatja, a mindennapi tevékenységeket akadályozza, teljesítménycsökkentő és kapcsolatromboló, továbbá tönkreteheti az egyén egzisztenciáját.